Björn Sundmark! Gestur 2016 / Guest 2016

utanskägg.pngMýrinni er sönn ánægja að ljóstra því upp að Björn Sundmark verður einn af gestum hátíðarinnar í haust. Björn Sundmark er enskuprófessor við Háskólann í Malmö þar sem hann stundar kennslu og rannsóknir á barnabókmenntum. Fræðigreinar eftir hann má meðal annars finna í tímaritunum Children’s Literature in Education, Bookbird, Barnboken, Jeunesse, The Lion and the Unicorn, International Research in Children’s Literature og BLFT. Hann á einnig greinar í nokkrum ritsöfnum, meðal annars Beyond Pippi Longstocking, Retranslating Children’s Literature og Empowering Transformations. Þá er Björn höfundur fræðiritsins Alice in the Oral-Literary Continuum og ritstjóri (ásamt Kit Kelen) The Nation in Children’s Literature og Where Children Rule: Child Autonomy and Child Governance in Children’s Literature. Nú um stundir er hann ritstjóri Bookbird sem er alþjóðlegt tímarit IBBY um barnabókmenntir, og situr í Sænska listaráðinu og í dómnefnd August-verðlaunanna, sem eru árleg bókmenntaverðlaun sænskra útgefenda.

It pleases the Moorland to disclose that Björn Sundmark is one of the autumn’s festival guest. Björn is Professor of English at Malmö University, Sweden, where he teaches and researches children’s literature. His scholarly work has appeared in several journals, including Children’s Literature in Education, Bookbird, Barnboken, Jeunesse, The Lion and the Unicorn, International Research in Children’s Literature and BLFT, as well as in several edited collections, including Beyond Pippi Longstocking, Retranslating Children’s Literature, and Empowering Transformations. Sundmark is, moreover, the author of the monograph Alice in the Oral-Literary Continuum and the editor (with Kit Kelen) of The Nation in Children’s Literature and Where Children Rule: Child Autonomy and Child Governance in Children’s Literature. He is the current editor of Bookbird, IBBY’s journal of international children’s literature, a member of the Swedish Arts Council, and on the August jury for the Swedish publishers’ annual literature prize.